Stort løypekart over Norefjell

Hvis du har hytte eller leilighet på fjellet, så liker du sikkert også å bruke naturen i området. Skiturer eller gåturer innover fjellet er balsam for både kropp og sjel. Norefjell ligger omtrent 110 kilometer fra Oslo, og er tradisjonelt kjent som hovedstadens nærmeste høyfjell.

Norefjell løypekartet

Jeg ønsket meg et stort kart over Norefjell, med oversikt over langrennsløypene til å henge på hytta, men fant ikke noe som jeg syntes passet inn. Så hva gjør jeg da..? Jo, jeg lager mitt eget kart. Jeg har også trykket opp noen ekstra eksemplarer for salg.

Du kan kjøpe dette kartet over Norefjell og omegn her

Norefjell omfatter deler av kommunene Flå, Sigdal og Krødsherad, alle i Viken fylke. Det er altså fjellmassivet mellom Eggedal i vest og Krødsherad og Hallingdal i øst. Det ligger andre fjell i nærheten av hovedstaden også (Vikerfjell, Jonsknuten, Blefjell, Skrimfjella), men hvis du vil høyt og langt til fjells, så er det Norefjell som gjelder. På vinteren har Norefjell ca. 200 km med oppkjørte langrennsløyper i kupert terreng, både over og under tregrensa. Løypene er varierte og passer for de fleste.

Skiheisene på Norefjell

På Norefjell er det også et eldorado av skibakker og skiheiser. Det største skisenteret er Norefjell Skisenter i Krødsherad. Løypene går helt oppe fra Ravnås og ned til Krøderen (fjorden) ved Noresund. Total fallhøyde er 1010 meter, og regnes som Norges største. Da Oslo arrangerte vinter-OL i 1952, ble alpinkonkurransene gjennomført i disse bakkene på Norefjell.
Haglebu Skisenter i Sigdal kommune er en del mindre, men er et familievennlig sted med bakker i varierende vanskelighetsgrad.
Høgevarde Fjellpark er ganske nytt, og har foreløpig begrenset med bakker. Dette ligger i Flå Kommune

Høgevarde

Høgevarde turisthytte er et velkjent mål for turgåere, både sommer og vinter. Like ovenfor hytta ligger toppen «Høgevard» på 1459 moh. Utsikten derifra er formidabel, og i klart vær har man utsyn over 40 000 km². Det er bare Gaustatoppen som gir videre utsyn i Sør-Norge. Fra Høgevard kan man også se Høgronden 185 kilometer unna. Dette skal være det lengste frie siktet i landet sør for polarsirkelen. Høgevarde er nest høyeste fjelltopp på Norefjell. Litt lenger nord ligger den høyeste fjelltoppen «Gråfjell» på 1466 moh.

Plakat for Høgevarde gamle turisthytte

Jeg tegnet en plakat med motiv fra Høgevarde sin gamle turisthytte for noen år siden.
Plakaten med Høgevarde kan du kjøpe i nettbutikken min her.

OL PÅ NOREFJELL I 1952

Under Vinter-OL i Oslo i 1952, var Norefjell ansvarlig for øvelsene i utfor og storslalåm. Her tok blant annet Stein Eriksen gull i storslalåm. Jeg har skrevet en egen sak om Stein Eriksen som du kan lese her.
OL førte til en rekke infrastrukturoppgraderinger, som hadde en positiv innvirkning lokalt. De viktigste fasilitetene inkluderte bygging av en bro i Noresund, en ny vei fra Noresund til Fjellhvil, et telekommunikasjonsbygg på bakken som inkluderte 12 kommunikasjonslinjer og fasiliteter for løpsdirektøren, 30 telefonlinjer langs banen, og bygging av Norefjellstua hotell. Strømforsyningen viste seg å være utilstrekkelig, så en mobil generator ble brukt til å drive skiheisen. Og arrangemanget ble gjennomført med stor suksess.

Stein Eriksen - plakat fra Norefjell OL 1952

Jeg har laget en egen plakat med Stein Eriksen og OL på Norefjell:
Plakaten ligger til salgs her.

Kartet over Norefjell

Når det gjelder kartet jeg har laget, så har jeg hentet kartgrunnlag til dette fra Kartverket og Norgeskart.no. Både kartdata, fotruter og ekstra skyggeeffekter er lagt inn fra deres arkiver. De har også oversikt over skiløyper, men jeg valgte å legge inn løypeoversikt fra mer lokale kilder, da disse har endret seg mye de siste årene. Kartet er trykket opp som veggkart på tykt papir, i størrelsen 70 x 100 cm, og i begrenset opplag på 200 stk. Alle trykk nummereres og signeres fortløpende. Dette er ikke et vanlig veggkart som du får kjøpt hos en kartforhandler. Det er laget som en stor plakat, dekorert med tegninger av undertegnede. Jeg har også lagt på en ramme av viking-ornament i «ringerike-stil». Du kan se noen av tegningene blir til i tegnevideoene nederst i saken.

Kart over Norefjell i størrelsen 70 x 100 cm

I dette kartet vises Norefjell med blant annet: Norefjell Skisenter, Bøsetra, Djupsjøen, Høgevarde Fjellpark, Haglebu Skisenter, Eggedal og Tempelseter. Fjellene Høgevard, Gråfjell, Ranten og Vardefjell, er også med.

Kjøp kartet over Norefjell her >>

Kartet har jeg dekorert med blant annet tegninger av noen dyr. Se hvordan disse ble tegnet i videoene nedenfor.

Mer av samme

Multiart Shop

spot_img
spot_img

Siste artikler