Julekortet med nissen og juleneket

Og så var det snart jul igjen, og man er nok en gang omgitt av julestæsj. Og som alltid før, har jeg selv bidratt med mitt, enten jeg vil eller ikke…

Ulempen med å legge ting man lager ut på nett, er at noen tror det betyr at det er til fritt bruk for alle og enhver. Etter mange år med egne hjemmesider på nettet, ofte med promotering av egenproduserte tegninger og malerier, har jeg gjort meg erfaringer med at det er viktig å merke bildene med signatur og © copyright-merket. (Men uansett gjelder Åndsverksloven og opphavsrett på all kreativ produksjon)

Julekort har jeg laget en del av opp gjennom årene. Og for en god del år siden, og som nyansatt i sol.no, lot jeg min arbeidsgiver få låne ett av mine motiver til sine digitale postkort på nettet. En applikasjon som var veldig populær for 10-12 år siden… De digitale postkortene er forsvunnet fra nettet for lenge siden. Men mitt julekort lever fortsatt sitt eget liv ute i julestria. Bildet av stabburet, og nissen som setter opp julenek, er faktisk et sammensatt bilde i Photoshop, med tre forskjellige jule-akvareller som grunnlag. Disse akvarellene laget jeg et par år tidligere.
Fra postkortsiden til sol.no, har folk kopiert bildet, gjerne fjernet både signatur og logo på det, før de har brukt det til alt mellom himmel og jord…
Hvis man tar et kjapt billedsøk på Google, ser man litt av omfanget dette bildet har spredd seg: Google bildesøk

Sånn teoretisk kunne jeg sikkert forlangt kompensasjon fra mange av disse nettstedene.. Men det er jo tross alt jul. Og det er hyggelig at folk liker julekortet mitt, så jeg lar det ligge 🙂
Men hvis du vet om firmaer som har trykket opp julekortet, eller bruker bildet på annen kommersiell måte, så gi meg gjerne et lite hint…
W. Bøe

Mer av samme

Multiart Shop

spot_img
spot_img

Siste artikler